+32 (0)3 645 67 01

Fiscaal voordeel van een motorfiets

Niemand ziet graag zijn belastingsbrief in de bus vallen. Maar motorrijders die hun woon-werkverplaatsingen en/of beroepsverplaatsingen (bv. klanten bezoeken, seminaries bijwonen, ..) met de motor of scooter maken, mogen aanzienlijk meer bewijsbare beroepskosten (aan 100%) inbrengen dan automobilisten.

Voor autogebruikers telt immers een beperking tot 75% voor hun beroepsverplaatsingen en het forfait van € 0,15/km voor het woon-werkverkeer.

 

Aard van kosten Auto Moto
Verplaatsingen (woon- werkverkeer) Forfait 0,15€/km 100% reële kosten aftrekbaar (eventueel pro-rata) + verplaatsing met de wagen forfait van 0,15€/km
Gebruikskosten (taksen, verzekering, onderhoud, parkeerkosten + huur, carwash, enz)   100% aftrekbaar
Uitrusting (niet inbegrepen T-shirt, pulls, sokken)   100% aftrekbaar

 

Het makkelijkst is om eerst via taks-on-web een simulatie te doen. Je laat de online tool een keer berekenen welk het totale bedrag zou zijn voor bijbetaling of teruggave door de belastingen wanneer je het forfait toepast, en een keer met de aangifte van je onkosten.

Als je toch je onkosten inbrengt, en als die lager uitvallen dan het forfait, zal de fiscus toch automatisch het forfait toepassen omdat dit dan niet in jou voordeel zal vallen.

Als u voor uw woon-werkverkeer kiest voor het forfait van 0,15 euro wordt verondersteld dat al uw kosten begrepen zijn in dit forfait, dus ook de kosten voor uw motoruitrusting.


De fiscale administratie aanvaardt dat de “beschermende motoruitrusting” in aanmerking komt voor aftrek als beroepskost. Over het algmeen wordt een afschrijvingstermijn van 3 jaar aangenomen, en hiervoor komt een lineaire afschrijving het meest in aanmerking.

Onder meer inbegrepen:

•Helm (maar ook onderhoudsproducten)

•Motorvest en –broek (maar ook onderhoudsproducten)

•Motorhandschoenen

•Bijkomende protectoren die onder de vest worden gedragen

•Schoenen of laarzen (die de enkels beschermen)

•Thermische onderkledij

•Reflecterende bovenkledij

•Beschermingsuitrusting tegen de regen

•Oordoppen

•Sjaal, buff

 

Opgelet, aan deze voorwaarden moet je voldoen :

Ze werden aangekocht in een motorspeciaalzaak; Je de aankoop kan bewijzen met een factuur waarop het merk/model en een omschrijving van de aangekochte uitrusting op staat vermeld


Brandstof

Het is belangrijk om de bonnetjes van elke tankbeurt bij te houden. We raden u dan ook niet aan om te gaan tanken in een totaal andere regio dan u werkplek. De officiële gemiddelde brandstofprijs van het desbetreffende jaar is te vinden op de website van de FOD Economie. 


Andere kosten

Je kan dus zeker meer kosten inbrengen dan enkel de afschrijving van de aankoopprijs van je motorfiets (of interesten op financieringskosten).

•Belasting op in verkeerstelling (hou je overschrijvingsbewijs bij);

•Jaarlijkse verkeersbelasting (hou je overschrijvingsbewijs bij);

•Onderhoud en herstellingen (hou je facturen bij);

•Verzekering

•Pechverhelpingscontract.


Motorfiets of scooter 

Degressief en/of lineair afschrijven.

De afschrijfbare waarde staat gelijk met de aankoopprijs, inclusief btw. Voor motorfietsen wordt de periode waarover mag worden afgeschreven voornamelijk beïnvloed door de duurzaamheid van de motor (afhankelijk van het merk, model) en de gebruiksintensiteit of het aantal afgelegde kilometers. Over het algemeen mag echter worden aangenomen dat een periode van 5 jaar redelijk is voor de afschrijving van een nieuwe motorfiets die normaal wordt gebruikt; 3 jaar voor een tweedehands voertuig.

Uiteraard dien je over een factuur te beschikken. Maar ook een verkoop tussen particulieren voor een tweedehands motor is geldig, als dit kan gestaafd worden met een geschreven verklaring tussen de betrokkenen.

De keuze voor een degressieve of linaire afschrijving is vrij. De degressieve methode staat toe om snel een groot bedrag als beroepskost af te trekken in het jaar van de aankoop, maar wel beperkt tot maximaal 40 % . Indien na een paar jaar de degressieve afschrijving kleiner is dan de lineaire kan men nog altijd overschakelen naar lineair.

Financiering

Het is mogelijk om bij de aankoop van uw moto of booster een financiering zonder voorschot te verkrijgen.

Service

Depannage dienst gratis op werkdagen vanaf half 8’s avonds. Via GSM of SMS te bestellen op nummer 0495/329627
Kleine reparatie’s klaar terwijl u wacht, zonder afspraak