+32 (0)3 645 67 01

 

De wetgeving is recent gewijzigd. Op wat nu juist zal u zich afvragen?

 

Klasse A en B


De wegcode onderscheidt twee soorten bromfietsen/scooters, een A of een B klasse.

Een A klasse heeft een cillinderinhoud van maximaal 50cc of een elektrische motor waarvan de maximum toegelaten snelheid 25km/u bedraagt. Hiervoor heb je geen rijbewijs nodig en hoef je enkel het voertuig te verzekeren.

 

Een B klasse heeft een maximale cilinderinhoud van maximaal 50cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 45km/u bedraagt.

Het besturen van deze klasse vereist een rijbewijs AM of indien je geboren bent voor 15/02/1961, of mits je in het bezit bent van een autorijbewijs.

Om je rijbewijs AM te behalen moet je slagen voor het theorie examen en moet je 4uren praktijkles volgen en slagen in het praktijkexamen voor je manoeuvres.

 

 

Nummerplaat


Vóór 1 oktober 2016 moet elke bromfiets/scooter voorzien zijn van een nummerplaat. Een A klasse begint met de nummerreeks S-A en een B klasse begint met de letters S-B.

Om deze inschrijving mogelijk te maken heeft u het gelijkvormigheidsattest nodig. Indien je deze niet meer in je bezit hebt, kan je deze aanvragen ( met een bewijs van verlies op het politiekantoor ) bij een officiële dealer.

Met dit document ga je dan naar een Bpost kantoor waar men de voertuiggegevens zal registreren. De kosten van een nieuwe nummerplaat bedraagt in totaal € 42, te betalen aan de postbode.

 

 

Passagier

 

Voor het vervoeren van een passagier geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Kinderen jonger dan 3 jaar mogen niet vervoerd worden met een tweewielige bromfiets. Kinderen van 3 tot 8 jaar mogen mee in een voor hen geschikt kinderzitje.