+32 (0)3 645 67 01

Tips and tricks

 

Door goede motorkleding kun je zeker een betere rijder worden. Dat klinkt misschien vreemd in jullie oren, maar het is eigenlijk heel simpel. Het is essentieel belangrijk dat je je comfortabel en veilig voelt op een motor. Door goede beschermende kleding te dragen krijg je een gevoel van veiligheid en dat gaat je zelfvertrouwen vergroten. Doordat je jezelf om je kleding niet meer druk hoeft te maken, kun je je aandacht op belangrijkere zaken richten.

Doordat je een betere voeling hebt met je motor door goede kleding, handschoenen en laarzen te dragen, heb je ook meer controle over je motor. Het is dus zeer belangrijk dat motorkleding je goed beschermt. Goed passende kleding is minstens zo belangrijk. Dat geldt zeker voor je motorhandschoenen en - laarzen, omdat je met je handen en voeten de meeste handelingen verricht. Bovendien, als we het hebben over letsel bij ongevallen, komen naast hoofdletsels, je handen en voeten toch wel op een tweede plek.

 

Motorhandschoenen

Niet iedereen is van het nut van handschoenen overtuigd, maar toch is dit attribuut bij het motorrijden onontbeerlijk. Ook al gaat het om flinterdunne exemplaren, zelfs de fijnste lederen handschoen is nog altijd dikker dan je huid, die bij een eventuele valpartij zo weggeschaafd is. Je eerste reactie bij een val is namelijk altijd om je handen uit te strekken om je hoofd te beschermen. Goede motorhandschoenen zorgen er bovendien voor dat insecten en koude lucht niet in je mouw kruipen en beschermen je pols tegen zon en wind. Met een goede stevige velcro moet je de schacht kunnen afsluiten.

Ga dus bij het kopen van handschoenen niet lichtzinnig te werk. Een handschoen moet goed passen, omdat je met je hand toch de meest essentiële bedieningen van je motorfiets uitoefent: gas geven, ontkoppelen en remmen. Een beetje Fingerspitzengefühl moet je toch nog altijd hebben. Als je het hele jaar door rijdt, heb je best twee paar in huis: zomer- en winterhandschoenen. 

Je handen zijn immers een onontbeerlijk attribuut voor het uitvoeren van zelfs de meest eenvoudige dagelijkse dingen. En die uitvoeren met twee klompen aan je armen valt niet echt mee... Kies handschoenen die je zoveel mogelijk voeling met het stuur bieden, maar je wel beschermen tegen glijden. Lederen handschoenen zijn ideaal bij warm weer. Handschoenen die geiten- of kangoeroeleder bij de handpalmen ingenaaid hebben geven de beste voeling. Bij koud weer kies je handschoenen met een waterdichte voering. Let er wel op dat je nooit met je vingertoppen tegen de rand van je handschoen geklemd zit, anders gaat je doorbloeding niet goed doorlopen en krijg je dus slapende vingers. Beter voorkomen dan genezen !

 

Een gouden motorrijdersregel is: handschoenen altijd aan, ook al rijd je maar rond de kerktoren.


Motorlaarzen

Nog minder dan aan het nut van handschoenen wordt aan het nut van laarzen geloof gehecht. Toch heeft een stevige motorlaars reeds de voet of onderste ledematen van velen gered. Een recent onderzoek van een Belgische dokter , die al jaren intensief bezig is met verwondingen ten gevolge van verkeersongevallen, in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen toont aan dat de verwondingen aan de ledematen niet alleen veelvuldiger voorkomen, maar dikwijls ook erger zijn dan bij andere verkeersslachtoffers. Stof tot nadenken voor mensen die aan het nut van handschoenen en van een paar stevige motorlaarzen twijfelen.

Geen nood voor degene die denken dat motorlaarzen enkel lelijke gedrochten zijn, tegenwoordig maken ze ook zeer modieuze motorschoenen die je ook gemakkelijk onder een Kevlar jeans kan dragen.

Motorlaarzen zijn meestal van soepel leer, hebben vaak speciale ritsflapjes , velcro om ze nog extra aan te snoeren, verstevigingen voor de veiligheid, oliebestendige zolen en soms zelfs waterdichte ademende membranen om je voeten droog te houden.

 

Motorhelm

Internet? Het is niet altijd wat het lijkt.

Een helm is zoals een paar schoenen, je moet hem "fysiek" kunnen testen. Van andere merken kunnen helmen ook van maat verschillen of passen ze helemaal niet voor jou gezichtsvorm. Het is daarom dus niet aan te raden om je helm op het internet aan te kopen, al zijn de prijzen nog zo aantrekkelijk. Ideaal is om naar onze motorkledingafdeling te stappen, waar de verantwoordelijke je kan helpen de juiste helm voor jou te kiezen.

Let ook op met de websites die je bezoekt. Zo ben je nooit zeker dat de internetverkoper een goede reputatie heeft en dat de helmen van officiële merken en correct gehomologeerd zijn (Europees etiket aan de binnenkant gestikt).

Voor de juiste maat is het belangrijk dat de helm niet hard op je voorhoofd drukt ( daarvan krijg je hoofdpijn ) , maar toch stevig vast tegen je wangen zit. Indien je een bril draagt (of zelfs een zonnebril), vergeet dan zeker niet om die met de helm te proberen om te controleren of je beide tegelijk kan dragen. Als de helm op je hoofd staat, neem hem dan met beide handen vast en probeer je hoofd te laten bewegen in de helm. Indien de helm de juiste maat heeft, dan mag je hoofd niet meer dan enkele millimeters bewegen

 

Wanneer is het tijd voor een nieuwe helm? 

Je ziet het wanneer een helm begint te verslijten. Hij begint vanbinnen te verduren, de binnenbekleding wordt dunner. Maar.. wanneer een helm valt, is hij rijp voor de vuilbak. Zelfs als je helm vanaf het zadel van je motorfiets/scooter op de grond valt. Er zal waarschijnlijk geen zichtbare schade zijn, maar het risico dat de helm aan de binnenkant gebarsten is, is te groot. Speel niet met je leven! Daarom koop je dus ook nooit een tweedehands helm omdat je niet weet wat er met gebeurd is.

 

 

 

Er komen geen producten overeen met de selectie.

Financiering

Het is mogelijk om bij de aankoop van uw moto of booster een financiering zonder voorschot te verkrijgen.

Service

Depannage dienst gratis op werkdagen vanaf half 8’s avonds. Via GSM of SMS te bestellen op nummer 0495/329627
Kleine reparatie’s klaar terwijl u wacht, zonder afspraak